www.dogtrainer.hu


A tartalomhoz

nyomozás

kiképzéshez

TÁRGYKIVÁLASZTÁS - NYOMKÖVETÉS

Az apportírozásnak fontos szerepe van, hiszen az apportkézségtől függ, hogy egy kutya jó nyomkövető lesz e vagy sem. A jól kialakított tárgyhozó készségből fejleszthetjük tovább a szimatmunkával is járó tárgyazonosítást. Segítőre lesz szükségünk a munka haladó részében, de ezt végezhetjük majd a csoportos foglalkozásokkor is, hiszen sporttársaink idegen szagnyoma adott a közös munkánál.
Ami az otthoni feladatunkat illeti, az apportjátékot úgy kell kibővítenünk, hogy a játék közben a feltalált, és behozott tárgyat ügyesen, hogy kedvencünk ne vegye észre, a térben úgy helyezzük el, hogy szemmel ne legyen látható.
Bíztassuk kezdetben az apport, hozd, keresd vezényszavakkal, majd térjünk át csak a - keresd - parancsra.
Mivel szemével nem láthatja kutyánk a tárgyat, elkezdi használni orrát, mint jelbeviteli érzékszervet.
A szimatmunka kialakításakor kezdetben használhatunk jutalomfalatot elszórva a földön, mire rávezetjük kutyánkat, vezényszavakkal bíztatva, majd mikor biztosabban megy már a szimatmunka, maradjon a tárgy, mint inger.
Mikor már a különböző tereptárgyak mögé ejtett tárgyat biztosan azonosítja, és behozza kedvencünk, léphetünk tovább a tárgykiválasztás felé.
Itt a segítőnk az - idegen szagnyom - bekapcsolódik olyan módon, hogy a kutyánk számára addig ISMERETLEN tárgyakat helyez le egy sorban a földre, ezt kedvencünk a lábunk mellett nyugodtan szemléli, és a 2-3 tárgy közé a sorban mi is kihelyezzük (utoljára) a kedvenc játékát/tárgyat, amit azonosítania kell.
Megindulunk a kihelyezett tárgyak felé, és bíztatjuk kutyánkat az azonosításra -szimat, válaszd - vezényszavakkal, és kezünk mutató lendítésével.
Mikor az idegen tárgyhoz érünk, picit rántunk a pórázon, jelezve az idegen tárgynál, hogy tilos felvenni a földről.
Mikor saját tárgyához érünk, bíztassuk a tárgy felvételére!
Ha kialakult apportkészséggel kezdünk gyakorolni, tökéletes végrehajtást várhatunk, és jutalmazzunk is bő simogatással, rongyozásal, esetleg jutalomfalattal!
Léphetünk tovább a nyomozáshoz, ami már tőlünk eltávolodásban végzett, szimatkatlanban gyakorlandó nyomozó-szimatmunka.
Előreküldéssel, és a tárgyak dobozzal való letakarásával színesítsük munkánkat, újabb sikerélményhez juttatva társunkat!


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe