www.dogtrainer.hu


A tartalomhoz

hasznos

"A póráznak két vége van!"

Mit kell tennünk, hogy kutyánk pszichikai, és testi egészségben, jól érezze magát otthonunkban?


Oltási procedúra:

A kölyökkutyák oltásait kb. 6-8 hetes korban tanácsos elkezdeni. Az elválasztás után legalább 10 napot kell várni, mert az anyaméhen belül felvett illetve az anyatejjel kiszopott ellenanyagok még a kölykök vérében keringenek, és az oltóanyag által kiváltandó hatást károsan befolyásolják. Az anyai ellenanyagok szintje az elválasztást követő napokban radikálisan csökken, és a kis állat fokozottan fogékonnyá válik a betegségekkel szemben, ezért az utcára ebben az időszakban szigorúan tilos levinni a kölyök állatot. Az utcai sétáltatást tanácsos az első négy védőoltás után elkezdeni.Életkor

Védőoltás

8 hetes

parvo

10 hetes

kombinált

12 hetes

parvo

14 hetes

kombinált

16 hetes

corona

18 hetes

corona

20 hetes

veszettség

8 hónapos

parvo+kombinált

1 éves

kombinált

évente

kombinált+veszettség
Féreghajtás:

Sokan nem tudják, hogy a kölykök már az anyaméhben fertőződhetnek, és bennük az orsóférgek már 5-6 hetes korban komoly fertőzést okozhatnak. Az ilyen kiskutyák pocakja etetés előtt is nagy, hordószerű. Gyakran hánynak és a hányadékban vékony, cérnametéltre emlékeztető, kb. 2-3 cm hosszúságú fehér orsóférgeket találunk. Súlyos esetben a nagy mértékben elszaporodó férgekből méreganyagok szívódnak fel a kis állat szervezetébe, mely akár végzetes is lehet.Ennek megelőzése érdekében tanácsos a féreghajtást 4-7 hetes korban - az oltások előtt - elkezdeni és 2 hetes időközökkel legalább 3 hónapos korig ismételni.Így időközben, a petékből kikelt férgeket is elpusztíthatjuk, és az oltások hatékonysága is nagyobb lesz. A későbbiekben a féreghajtást, 3-6 havonta érdemes megismételni.

Bolhátlanítás:

A kölykök külső élősködői közül leggyakrabban a bolhák okoznak kellemetlenséget. A hívatlan vendégek a szőnyegben vagy a padlórepedésekben meghúzódva hónapokig "étlen-szomjan" éldegélnek, és alkalmas pillanatban ugranak fel az állatokra egy kis "falatozásra". Téves azt képzelni, hogy nincs bolha, ha az állaton nem találunk egy fia bolhát sem. Egyes kutyák allergiássá válhatnak a bolhák nyálára, amely bőrgyulladást okozhat.A bolhák ellen - a kutyakölykökre is alkalmazható - a bolhanyakörv, spray, tabletta és por nyújthat védelmet. Ezek alkalmazásáról mindig kérjük ki az állatorvos véleményét. Tavasszal érdemes a kullancs elleni védekezésre is gondolni. Állatpatikákban kapható olyan nyakörv, mely hatékonyan védi kedvencünket mind a bolhától, mind pedig a kullancstól. Érdemes tudni, hogy a kullancs a kutyára nézve halálos kimenetelű betegséget is terjeszthet.

Táplálás:

A kölyök megfelelő tápanyagellátása talán a legkritikusabb kérdés, hiszen az intenzív növekedés időszakban a nem megfelelő takarmányozás egy életre károsan befolyásolhatja kedvencünk jövőjét. Sokan azt hiszik, hogy ami jó az embernek, az a kedvtelésből tartott állatoknak is megfelelő. Ez nem így van!
Számos kutatást végeztek a kölyökkutyák tápanyagigényének meghatározására, amely eredményeket felhasználva forgalomba hoztak úgynevezett Junior tápokat. Ezek a tápok biztosan az állat megfelelő fejlődését biztosítják. A konzerv és a szárazeledelek egyaránt teljes értékű eledelt jelentenek.Ha nem áll módunkban granulátum eledeleket venni kedvencünknek, otthon is összeállíthatjuk az optimális táplálékot. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy a táplálékban megfelelő arányban legyen benne a hús, a szénhidrát (tészta, rizs) és a zöldség. Ha otthoni koszttal etetjük kutyánkat, mindenképpen kiegészítő vitaminokról és csonterősítőkről kell gondoskodnunk. A kölyökkutyákat fél éves korukig naponta háromszor, féléves koruktól 1 éves korukig naponta kétszer, és egy éves koruk után naponta egyszer kell etetni, mindig ugyanabban az időben.

Falkaélet


Mivel kutyánk hozzánk hasonlóan társas lény, aki közösségben él (falkában), fontos számára az a kapcsolatrendszer, és viselkedési szabályrendszer, aminek mentén szerveződik élete. A vadkutyaféléknél, a farkasnál, viselkedésüket vizsgálva az etológusok számos érdekes megfigyelést tettek, illetve fedeznek fel ma is. Nekünk, kutyatartóknak sem szabad megfeledkeznünk azokról a természetes igényekről, amivel kutyánk az élet országútjára lép, és szem előtt kell tartanunk képességeit, illetve azt, hogy nekünk kell megtanulnunk kommunikálni vele. A vezető szerepét is nekünk kell megragadnunk, és kölyökkorától éreztetnünk kell, hogy a falkavezér szerepére nincs esélye! Ahhoz, hogy idegrendszere ne torzuljon, illetve megtanulja az emberi falkában élés alapvető szocializációját, következetes, és egyenes nevelésnek kell alávetnünk. Amint az ajánlott védőoltásait megkapta, a lehető legkorábban vigyük idegen emberek közé, és találjunk neki hasonló korú társakat is. Az külön jelentőséggel bír, ha szert teszünk idősebb kutyákkal való ismeretségre, akár a későbbi képzés helyszínéül szolgáló kutyaiskolában. Lakókörnyezetünkben biztos nem vagyunk egyedül újdonsült kutyatartókként, és játszótársra találva a sétáltatás is nem várt örömökkel gazdagszik. Mivel kutyánknak az oltási procedúra végére már otthoni környezetben meg kellett szoknia a pórázt, illetve nem zártuk el a hozzánk érkező ismerősök elől sem, vannak ismeretei arra vonatkozóan, hogy kíváncsiságától vezérelve, félelmet nem ismerve nyíltan közeledjen az új dolgok felé. Ezt kihasználva a sétákat tartalommal tölthetjük meg, ismertessük meg kutyánkkal a tömegközlekedési eszközöket, sportpályák közelében a kisebb- nagyobb embertömeget, a zajokat, egyéb hirtelen bekövetkező eseményeket. A szoktatás ideje alatt legyünk türelmesek, és tartsuk be a fokozatosság elvét! Sétáinkat ne csak a kietlen, ingerszegény környezetre korlátozzuk! Ha van lehetőségünk, keressünk fel vendéglátó ipari helyiséget is, ahol szívesen segítenek kutyánk szocializációjában azzal, hogy nem tessékelnek ki bennünket szó nélkül, mert négylábú kísérővel jöttünk. Ez a fejlettebb országokban a napi kultúra szerves része ma már, nekünk viszont van még lemaradásunk.

Elméleti alapok a foglalkozáshoz


A gyakorlatok tanításánál lényeges szabályok:

- inger szegény környezetben tanítsunk,
- a vezényszó határozott legyen
- a kutya ne tagadhassa meg a végrehajtást, a kényszerítés hatékony legyen
- a parancsok elkülöníthetők legyenek
- a vezényszó kiadása kis idővel előzze meg a végrehajtást
- a gyakorlás során ne hagyjuk hibázni a kutyát
- kövesse a feloldás a sikeres gyakorlást
- gyakoroljuk különböző körülmények között
- rendszeresen ismételtessük a már megtanult feladatokat is

Fontos hogy a kiképzés ingerszegény környezetben történjen, mert így a kutya teljes mértékben a gyakorlatok végrehajtására koncentrálhat. Ingerszegény környezet az egy olyan terület ahol emberek és állatok nincsenek, valamint zavaró szagokkal sem szennyezett. Legalkalmasabb, ha kertes házunk jól elkerített részén gyakorlunk, távol figyelemelterelő zajoktól, egyéb zavaró hatásoktól. A foglalkozás előtt mi is igyekezzünk lelkiekben, szellemileg letisztulni, minden idegszálunkkal koncentráljunk a kutyára! Az odafigyelést pontos munkával hálálja meg, és mindketten örömteli percek elé nézünk. A gyakorlatok elsajátításával, a közös eredmények által mindketten többek leszünk. A tanítás elején a kutya nem köti vezényszóhoz a gyakorlatot, így azért, hogy végrehajtsa kényszert kell alkalmaznunk. A kényszerítés fogalma alatt az értjük, hogy a kutyával valamilyen módszer segítségével (póráz kezeléssel, kéz használatával stb.) végrehajthatjuk a kívánt feladatot. A kutya számára legyen egyértelmű, hogy a kiadott vezényszóhoz melyik gyakorlat végrehajtása tartozik. Mindig azonos erősséggel, és hangsúllyal kell kiadni a parancsokat, hogy a kutyánál a megfelelő cselekvést váltsuk ki.
Lényeges, hogy a vezényszót mindig a végrehajtás előtt, a motivációval csaknem egy időben adjuk ki. A kettő közötti időkülönbség csak minimális lehet, a vezényszó kiadása után azonnal következzen a gyakorlat végrehajtása. Ezt teszi lehetővé, hogy a kutya a kettő között ki tudjon építeni egy megfelelő kapcsolatot és a későbbiekben, gyakorlás után már a vezényszóra is teljesítse a feladatot. Mivel a kényszer belső feszültséget szül kutyánkban, bármennyire is tökéletes a kapcsolatunk, a legfontosabb a dicséret. Ez soha nem maradhat el egyetlen sikeres gyakorlat után sem. A dicsérettel, a simogatás során éreztetni kell a kutyával elégedettségünket. Ilyen módon alakítjuk ki kutyánkban a gyakorlatok elsajátítása mellett a - jó dolog engedelmeskedni - érzést. A kutyának éreznie kell azt is, hogy a dicséret a gazda számára is örömet okoz. A jutalmazás megerősítést jelent, de ne alkalmazzuk túl sokszor, mert hatályát veszti!
A jutalomfalat alkalmazását csak fiatal korban javaslom, növendék egyedeknél már ne alkalmazzuk, ne véssük be, hogy az ember potenciális falatka hordozó. Jutalma legyen kizárólag a rongyozás, játékos kötélhúzás, amit a gazdi kezdeményez, fogásra (harapásra) kínálva kutyája kedvenc játékát. Így a későbbiekben az őrző-védő munkánál könnyebb dolgunk lesz az élelemmegtagadást is rögzíteni.
A kutya többféle parancshoz is társíthatja egy gyakorlat végrehajtását, pl.: hang és lát jelhez is. Ez tanítható úgy, hogy amikor a kutya már vezényszóra végrehajtja a gyakorlatot akkor a parancs kiadásával egy időben a vezető mutatja a lát jelet is. Megfelelő számú ismétlés után a kutya a lát jelre is végrehajtja a feladatot.
Egy kutya pszichikai állapota sohasem állandó és a kiképzés folyamán figyelembe kell ezt venni. túlzott engedékenység jelentősen csökkenti a kiképzés eredményességét, de hasonló a helyzet a túlzott keménységgel is, amivel a későbbiekben visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodás alakulhat ki a kutyában.
Amennyiben a kutya jól hajtotta végre az előre meghatározott feladatokat megfelelő feloldó játékkal kell befejezni a kiképzést. A játék erősíti a kapcsolatodat a kutyáddal. Azonban vigyázz, hogy ne fajuljon el a játék, mert ha ez rögzül benne, később nagyobb korában ez problémákat okozhat.Amíg játszol vele, ne tartsd pórázon, hagyd, hogy felszabadultan játsszon.A kutyák szeretik a játéktárgyakat, mint a gyerekek, sőt szükségük is van arra, hogy saját birtokolható tárgyaik legyenek.Soha ne engedd, hogy kavicsokkal játsszon, mert kitörhetnek a fogai. Lehet kapni kimondottan kutyáknak való játékot, amit nyugodtan rághat.
A kiképzés-nevelés fontos segédeszköze a hurka, amely strapabíró, állja a harapó játékot, és jól lehet vele motiválni kedvencünket a közös huza-vona játékban, ami a biztos fogáskészség kialakításakor a személyes kapcsolatunkat is erősíti.

Néhány tanács az otthon végzendő feladatokhoz:

A játékos fogáskészség gyakorlását kezdjük előbb, mint az engedelmességi gyakorlatokat! Alakítsuk ki a képzési procedúrát, ami inkább legyen napi kétszer 15 perc, mint heti egyszer 2-3 óra. Minden másnap gyakoroljunk 4 hónapos kortól engedelmességi gyakorlatokat is!
Ha a napi foglalkozást úgy állítjuk össze, hogy kezdünk játékos apporttal, majd engedelmességi gyakorlatokkal, és végül -jutalomként- fogáskészséget mélyítő gyakorlatokkal, kutyánkat fáradtság nélkül tereljük abba az irányba, ami az iskolarendszerű képzéssel, és nagyobb intenzitást, fegyelmet, kívánó csoportos engedelmességi gyakorlatokkal kiegészülve kölcsönösen élvezetes időtöltéssel ajándékoz meg bennünket, mentális, és testi energiáinkat megtöbbszörözve!

Kívánok sok sikert az eredményes munkához, és az örömteli kapcsolat kialakításához!
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe