www.dogtrainer.hu


A tartalomhoz

engedelmes

kiképzéshez

PÓRÁZON VEZETÉS


A kutya feladata, hogy a vezetője mellett haladjon lépésben és futásban egyaránt.

Sétáláskor a kutya helye mindig a bal oldalunkon van. Ez a szabály úgy alakult ki, hogy amikor az úttesten sétálsz vele, azt a forgalommal szemben kell tenni, és ekkor a kutya ne az autók mellett haladjon. Vedd pórázra a kutyát, de ne engedd túl hosszúra, viszont ne is feszüljön. A "Lábhoz!" vezényszóval indulj el vele, és ha eltávolodna előre, határozottan rántsd vissza a pórázzal, és szólj rá ismét. A kutya vállának egy vonalban kell lennie a lábaddal. Ha egyenesen már jól követ, akkor próbálkozhatsz a bal és a jobb kanyarodással. Balra forduláskor lépj ki egy nagyobbat a kutya elé balra. Ezzel elkerülöd, hogy tovább haladjon egyenesen, mert a lábad balra fogja téríteni. Jobbra forduláskor mikor fordulsz, rántsd jobbra a pórázt, ne engedd, hogy előre menjen.

A haladók már szabadonkövetést hajtanak végre

A helyes végrehajtást jutalommal honoráljuk

BEHÍVÁS

A fegyelmezett kutyától elvárjuk, hogy hívó szóra vagy jelre azonnal gazdájához visszatérjen.

Ez az egyik l
egfontosabb, legalapvetőbb feladat, amit a kutyának tudnia kell. Eleinte gyakoroljuk úgy, hogy a kutyánk pórázon van. Távolodjunk el tőle, forduljunk felé, és adjuk ki a "hozzám" vezényszót. Ha erre nem kapná fel a fejét, akkor előbb hívjuk a nevén. Ha erre sem reagál, próbáljunk meg távolodni tőle, vagy guggoljunk le, esetleg mutassuk fel egyik kedvenc játékát. Semmiképp se szidjuk össze, ha nem engedelmeskedik, ne rángassuk, ne üssük meg, ugyanis később nem szívesen jön hozzánk, mivel úgy gondolja, ha odamegy, csak verést kap. Ha pórázzal tökéletesen megy, megpróbálhatjuk anélkül, később egyre távolabbról is. A gyakorlatot célszerű már kölyökkorban elkezdeni, etetések alkalmával például, mielőtt kutyánknak adnánk élelmét, etetőtáljával a kézben a szokott helyéről elhívva, illetve visszahívva dicsérettel jutalmazva adjuk oda élelmét.

A gyakorlat vége, mikor minket megkerülve kutyánk a bal lábunknál ülve helyezkedik el

ÜLTETÉS


Célszerű a kutyát pórázra venni hozzá. Lehet nálad valami jutalomfalat a gyakorlat kezdetén. Állj a kutyád mellé közvetlenül, úgy, hogy ő a bal oldaladon legyen, jobb kezedben tartsd a pórázt úgy, hogy feszüljön. Add ki az "ül" parancsot, bal kezedet a kutya marjától húzd a fara felé, és nyomd le azt. Ha ez sikerült, jutalmazd meg. Ha pórázzal már megy, ezt is próbáld meg anélkül, később távolabbról is (ezt csak a későbbiekben érdemes gyakorolni, ha a kutyád már tudja a helyben maradást.)

Haladó szinten kézjelre is végeztetik a gyakorlatot

FEKTETÉS

A póráz kezdetben legyen a kutyán. Ültessük le, majd a "Feküdj!" parancsszót kiadva jobb kezünkkel húzzuk a föld felé a pórázt, ballal pedig nyomjuk lefelé a kutya marját. Másik módszer, ha egy kis jutalom falatot tartunk az egyik kezünkbe, és a föld felé közelítünk vele, mire a kutya követi a kezünket, és lefekszik. Itt is segíthetünk neki azzal, ha a nyakánál lefele nyomjuk őt. Ha lefeküdt, jutalmazzuk, adjuk neki az eledelt. Próbáljuk egy kis időre fekve tartani, nem jó, ha azonnal felpattan. Ha így már megy, póráz nélkül is kipróbálhatjuk. Ezután pedig kicsit távolabbról is. Ekkor álljunk vele szembe, ültessük le, hogy helyben maradjon. Távolodjunk el, (kezdetben egy - két lépésre), nyújtsuk ki a jobb kezünket vállmagasságban előre, tenyérrel lefele, majd mutassunk vele a föld felé, és így adjuk ki a "Feküdj!" parancsot.

HELYBEN MARADÁS


Nehéz gyakorlat, mert minden kutya ragaszkodik a gazdájához, és az otthagyja őt, eltávolodik tőle. Éppen ezért, ennél a gyakorlatnál igen nagy türelemmel kell lennünk a kutyánkkal szemben.


Eleinte itt is célszerű pórázon tartani a kutyát. Álljunk elé, ültessük le, majd tenyerünket tartsuk ki vállmagasságban előre és adjuk ki a parancsot: - MARADJ!-. Óvatosan, félkörben távolodjunk tőle, kezünket továbbra is kitartva. Ha megmozdulna, kicsit rántsuk vissza a pórázt. Semmiképp ne legyünk vele durvák. Próbáljunk meg kisebb, majd később egyre nagyobb köröket írni körülötte. Ha már így megy, levehetjük a pórázt, és gyakoroljuk a távolság fokozatos növelésével.
Ne dicsérjük a kutyát távolról, mert könnyen megtörténik, hogy elindul felénk!

HÁTRA ARC


A kutya a bal oldalunkon halad, a póráz a jobb kezünkben van. Séta közben forduljunk el egy helyben balra, a kutyát a póráz segítségével kerítsük a jobb oldalunk felé, és mikor a jobb oldalunkhoz ér, vegyük át a pórázt a bal kezünkbe, azzal vezessük át a hátunk mögött. Miközben a hátunk mögött félkörívben megkerül a kutyánk, vegyük át a pórázt ismét a jobb kezünkbe.
Jutalomfalat a kezdetekben jár a helyes végrehajtás után, de csak pár lépés megtételével!
Ha megy menet közben, kezdhetjük helyben is gyakorolni.

ELŐREKÜLDÉS

Előreküldés során mi egyhelyben maradunk, és az általunk megadott irányba és távolságba előreküldjük kutyánkat. Ezt a kedvenc játékával a legkönnyebb megtanítani. A kutyát leültetjük magunk mellé, majd eltávolodunk tőle, letesszük a tárgyat a földre és visszasétálunk a kutyához. Mivel látta, hova tettük, egy - Előre!- paranccsal a játék fele mutatva előreküldjük. Ha odament, lefektetjük az adott helyen és megdicsérjük. Az elején fontos, hogy lássa, merre tesszük a tárgyat, és próbáljunk arra figyelni, hogy nézze a kezünket, merre mutatunk, mivel ezzel fogjuk irányítani. Később próbáljuk meg játék nélkül. Fussunk vele, majd hirtelen álljunk meg, és az - Előre!- felszólítással és kezünkkel bíztassuk a kutyát, hogy ő menjen tovább, majd mikor az általunk kívánt helyre ért, fektessük le. A távot fokozatosan növeljük.


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe