www.dogtrainer.hu


A tartalomhoz

apportírozás

kiképzéshez

APPORT

Az apportírozásnak fontos szerepe van, hiszen az apportkézségtől függ, hogy egy kutya jó nyomkövető lesz-e vagy sem. A kutyák nagyon szívesen játszanak, és ösztönösen szaladnak a mozgásban lévő tárgyak, személyek után. Ezt használhatjuk ki, amikor labdát, botot dobálunk neki és ő nagy örömmel fut, és keresi ezeket a tárgyakat. Mindig a kutya méretéhez megfelelő nagyságú apporttárgyat használjunk. Először gurítsuk el az állattól nem túl messze és menjünk mi is utána, tehát mutassuk meg az állatnak, hogy mit kell majd csinálnia. Később nagyobb távolságokra is dobhatjuk a labdát, vagy egyéb tárgyat, és közben mondjuk az - apport, hozd! - parancsszavakat. Ha kedvencünk behozza a tárgyat, annak kialakítása legyen olyan, hogy játékos kötélhúzásba, rongyozásba kezdhessünk vele. Így kialakul kutyánkban, hogy a behozás nem egyenlő a kedvenc tárgytól való elválással.
A sikert mindig jutalmazzuk!
Érdemes a kedvenc játék érzést kialakítanunk a kiképzéshez használt hurkával, régi nadrágunk levágott szárával, így a tárgyhoz ragaszkodni fog kedvencünk, és a csoportos kiképzési procedúrában könnyen megy majd a tárgy azonosítás, nyomozás feladat.
Fontos, hogy ezt a játékot, tárgyat sosem hagyjuk a kutya környezetében, elzárva tartjuk, és csak akkor kerül elő, mikor mi kezdeményezünk játékot vele!


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe