www.dogtrainer.hu


A tartalomhoz

agility

kiképzéshez

AGILITY

Az agility szó szerinti fordításban ügyességet, gyorsaságot jelent, amely átvitt értelemben is igaz, hisz ez a sport gyors, ügyes és irányítható kutyákat igényel. Ezeken a versenyeken bármilyen fajtájú kutyák részt vehetnek. Ez a sport leginkább a lovassportból ismert díjugratásra hasonlít a legjobban. A kutyának a pályát adott idő alatt kell befutni, és az akadályok tetszőleges sorrendben követik egymást!
A kutyán a szabályok szerint nyakörv sem lehet. A gazdi utasításokkal szabhatja meg, hogy milyen sorrendben, milyen sebességgel menjen végig a kutya a pályán. Agility pályát tetszőlegesen, de megfelelő anyagokból, a sérülés lehetőségét elkerülve a kertben is építhetünk, de célszerű kutyaiskolában gyakorolni.
Az agility -t a kutyák élvezik, érdekesnek találják, a gazdának pedig nagyon ideális testmozgás, viszont tilos túlzásba vinni! A gyakorlatok során gyakran jutalmazzuk kutyánkat. Itt nagyon jó, ha szereti a labdát, attól felpörög, és ha jól végezte a dolgát, játszunk vele. Ha nem játékos, akkor sincs veszve semmi, mert az eledelnek biztos nem tud ellenállni. Célszerű apró darabokat adogatni neki, de a gyomorcsavarodás veszélyét is tartsuk figyelemmel!

AKADÁLYUGRÁS

Fontos, hogy az akadály esetleges leverésnél ne sérüljön meg a kutya, ne borulhasson rá, illetve ne ugorhasson fel az akadály tetejére (az egy későbbi feladat lesz). Ha otthon nincs más akadályunk, akkor pl. két téglán, vagy ha akad otthon 2 kartondoboz, azon keresztbeteszünk egy partvisnyelet, az is megfelel. Minél hosszabb az akadály rúdja, annál biztosabban ugorja át a kutya. Az ajánlott hossz 100 - 120 cm. Több módszer is van, amivel eredményt érhetünk el:
Vegyük pórázra a kutyát, és álljunk meg vele az akadállyal szemben, attól kb 1 - 3 méterre. Ha szeret labdázni, dobjuk át azt az akadály fölött, majd szaladjunk a kutyával érte, úgy, hogy a rudat mi is átugorjuk. Tartsuk feszesen a pórázt, hogy ne tudja oldalról megkerülni. Közben adjuk a parancsot, hogy - Akadály!- . Előfordulhat, hogy kutyánk megáll előtte és ki akarja kerülni. Ekkor próbáljuk meg a második módszerrel folytatni.
A kutya az akadály egyik oldalán van, mi a másikon. A póráz ekkor is legyen rajta. Labdával, vagy eledellel hívjuk magunkhoz, kiadva az -Akadály!- utasítást. Az akadály kikerülését a pórázzal megakadályozhatjuk. Ha a kutya rárakja a lábát az akadályra, amivel leveri azt, vagy esetleg lomhán átlépi, akkor az azért van, mert nincs meg a kellő sebesség. Ekkor térjünk vissza az első gyakorlathoz.
Akkor célszerű alkalmazni, hogyha semmiképp nem hajlandó ugrani a kutya, azonban csak úgy lehet, ha van a gyakorlópályán egy olyan keskeny rész, ahova ha lerakunk egy hosszabb akadályt, azt nem tudja kikerülni egyik oldalról sem. Ha nincs, gyakoroljunk két ismerős segítségével, akik az akadály két szélén állnak és megakadályozzák annak kikerülését. Ekkor ne legyen pórázon a kutya. Labdázás közben dobjuk át felette azt. Ekkor, mivel nem tudja kikerülni, átugorja. Mindhárom esetben dicsérjük meg, ha sikeresen átugrotta.

SZLALOM

A kutyák egyéniségétől függően már a feladat lényegének felfogásához szükséges idő is egyénenként változik. A feladat tökéletes végrehajtásához pedig - mire kutyánk teljesen önállóan, villámgyorsan, tőlünk távolabb is hibátlanul szlalomozik - lehet, hogy sok-sok hónapra lesz szükség, és némi türelem többletre!
Az egymástól 50-60 cm távolságban elhelyezkedő, 8, 10 vagy 12 rúdból álló szlalomot a kutyának úgy kell elkezdenie, hogy az első rúd tőle balra legyen. Temperamentumtól függően pórázon vagy póráz nélkül tanítsuk a szlalomot, jobb kezünkben labdával vagy jutalomfalattal csalogatva végig kutyánkat a rudak között. Később, ha a kutya nagyon a labdára figyel, azt tegyük zsebre és csak a szlalom végén, a sikeres végrehajtás után adjuk oda, míg a kutyát a rudak közé bemutatva illetve vezényszavakkal (pl. cikk-cakk) irányítsuk. Mikor balra lép a rudak közé, térdünkkel is irányíthatjuk, de ennél a módszernél arra vigyázzunk, hogy versenyen véletlenül se érjünk a kutyához, mert az hibának számít. Nagyon fontos, hogy már kezdettől fogva váltott oldalon gyakoroljuk a szlalomot, tehát hol az egyik, hol a másik oldalon kísérjük a kutyát, mert ha csak az egyik változat rögzül benne, teljesen elölről kell kezdeni a feladat tanítását ahhoz, hogy a másik oldalon kísérve is végrehajtsa a szlalomot. Versenyen időveszteséget jelenthet, ha a kutya csak -egyoldalas"-a szlalomban.

PALÁNK

Ez egy A betűhöz hasonló akadály, melyre a kutyának fel kell szaladnia, majd le. Az agility pályákon ennek és más ilyen jellegű akadálynak is fontos a festése. Két színű, általában sárga-piros (a piros az alsó szín). Az alsó területét, jelen esetben a pirosat, a kutyának mindig érintenie kell. Eleinte természetesen nem fontos, hogy belelépjen az alsó festett területbe. Illetve az akadályt szélszerű állítható magasságúra szerkeszteni, és a távtartó rudazat segítségével különböző magasságra beállítva gyakorolni. Természetesen kezdésnél legyen akadályunk a legalacsonyabb szinten. Tanításhoz vegyük pórázra, és az akadályugráshoz hasonlóan járjunk el. Egyik kezünkbe vegyünk élelmet vagy labdát, és azzal próbáljuk felcsalni az akadályra. Ha így nem megy, segítővel próbáljuk a másik oldalról hívni, miközben barátunk tartja kutyánkat az akadály ellenkező oldalán.

Egyébb akadályok leküzdése


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe